18 Ağustos 2011 Perşembe

Değişen ve Gelişen Geomatik Uygulamalar

Merhaba Geomatik Uygulamalar Kullanıcıları,
Uzun zamandır bir sessizlik oldu bizim tarafta biliyoruz ama bu sessizliğin nedeni belki kopacak fırtınadır, kim bilir?
Birazcık olan bitenden bahsetmek istiyoruz neden sessiz kaldık ve ilerisi için ne düşünüyoruz? Güzel bir haber ile başlayalım, ekibimizden projenin yürütücüsü Mete Ercan Pakdil ve GUPA ve GuWiki sorumlusu Ali Senem arkadaşımız mezun oldular ve artık ikisi de ‘Geomatik Mühendisi’. Bitirme projeleri ise tahmin edebileceğiniz üzere ‘Geomatik Uygulamalar’ hakkında oldu. Eğer bu projenin dokümanlarını isterseniz ‘GuWiki'de yayınlayabiliriz.
Ekibimiz nelerle meşgul oluyor ?
Mete arkadaşımız geçen sene hak kazandığı ‘ESRI International Internship’ programı kapsamında stajyer olarak ESRI'nin Redlands'ta (Kaliforniya/ABD) bulunan kampusünde stajını yapıyor. Bir yandan da projenin geliştirilmesine devam ettiğini de söylemeden geçmeyelim.
Eğer GUPA servislerimizi takip edenleriniz varsa görecektir Ali arkadaşımız uzun süredirGUPA’ya koordinat ve datum dönüşüm servislerini eklemek ve onları geliştirmek üzere büyük çaba sarf ediyor, yakında kendisi ile yaptığımız röportajı da blog sayfamızdayayınlayacağız.
Sevde arkadaşımız ise ilk arazi çalışması dersini atlattı. Hedefleri büyük, Geomatik Uygulamalar'ın daha fazla insana ulaşması için çaba sarf ediyor aynı zamanda okuldaki derslerini de ihmal etmeden çalışıyor.
İşte bizim ekibin durumunu gördünüz, herkes ayrı dünyalarda ama ortak noktamız ‘Geomatik Uygulamalar’ ve biz bunu geliştirmeyi ve sürdürmeyi çok seviyor ve istiyoruz.
Gelelim Değişim Rüzgarımıza,
Biliyorsunuz geçtiğimiz senenin sonunda Geomatik Uygulamalar radikal bir değişikliğe uğradı. Uygulama geliştiricilere uygulamalarını sunabilecekleri ve market edebilecekleri bir portal sunmayı hedefledik ve gerekli tüm teknik altyapıyı oluşturduk. Bunların yanında elimizden geldiğince etkinliklere katıldık, poster bastık, sosyal ağlarda sesimizi duyurmaya çalıştık ancak hala sanki bir şeyler eksikti ve istediğimiz ilgiyi toplayamadık. İşte o eksikliği sizlerden aldığımız geri dönüşleri de katarak analiz ettik vardığımız sonuçlar ise;
  • Uygulama ücretsiz de olsa "Satın Al" kelimesi olumsuz bir etki ve çekince yarattığını gördük. 
  • Yazılım geliştiricilerine yeterince ulaşamadığımızı düşünüyoruz. 
  • Ulaştığımız yazılım geliştiricilerinin beklentilerin tam yanıtlayamamış olabiliriz 
  • Sunduğumuz web servisleri zenginleştirmemiz gerektiğini biliyoruz. 
  • Sayısı daha fazla olan masaüstü uygulama geliştiricilerine yeterli portal olanaklarını verebilmeyi bizde amaçlıyoruz 
  • Dokümantasyon kolay gözükse de bu işin en ağır tarafı, desteğe gereksinimimiz var. 
  • Daha çok kişiye ulaşmayı her zaman arzu ettik. 
  • Ekonomik güçlükleri bir gün aşacağımız inancını hiç kaybetmedik. 
  • Daha kurumsal bir yaklaşımla hizmetleri paylaşmayı bizde daha iyi olacağını düşünüyoruz 
  • Peki bunlar her şeyin kötüye gitmesine mi neden oldu? Hayır! Sizlerin desteği sürekli arttı, milyonları bulan ziyaretçi trafikleri, artan üye sayısı, uygulamalardaki projelerin hızlı artışı bize aslında eksiklerimizde olsa bu platformun sizlere ve gereksinim duyan tüm ilgililere çözüm sunduğunu ve doğru bir iş yaptığımızı gösterdi. 
Eksikleri gidermek için bir yol planı oluşturmaya çalışıyoruz ve bir an önce başlamayı düşünüyoruz, yaptığımız ön çalışma sonrasında yeni bir dönüşümün çerçevesini aşağıdaki biçimde oluşturmayı hedefledik;
  • GU uygulamalarını kullanabilmek için artık üye olmak gerekmeyecek. 
  • Lisans sistemini kaldıracağız böylece artık Modül türü uygulamalarda olmayacak 
  • Sadece web tabanlı uygulamaları değil masaüstü ve mobil uygulamaları da portalda geliştiricilerin sunmasına olanak vereceğiz. 
  • Sadece geliştiricilerin diğer bir değişle bizim gibi mutfakta çalışanların uygulama ekleye bilmesi için üye olması gerekecek. 
  • Servislerin nasıl kullanabileceğinizi gösteren kullanıcıların kolay anlayacağı ve takip edeceği çeşitli dokümanlar hazırlayacağız. 
  • Türkiye'de daha çok CBS Geliştiricisi'nin artması için çalışacağız. 
  • Sadece bireylere değil kurumlara yönelik çözümlerinde artmasını sağlayacağız. 
  • Farklı dil seçenekleri için alt yapımızı güncelleyeceğiz ve uluslararası platforma yelken açacağız. 
Ancak bu noktada yine sizlerden gelecek geri dönüşler bizi yönlendirecek ve destekleyecek. Katkılarınızı her zamanki gibi çok önemsiyoruz,. Lütfen bize ulaşın ve düşünceleriniz paylaşın, hedefimiz; ‘Geomatik Uygulamalar’ı geliştirmek ve sizlerin olası birçok gereksinimini karşılayacak bir GU platformu yaratarak gereksinim duyan tüm ilgili diğer kullanıcı ve geliştirici kitlesine açarak büyük bir GU ailesi oluşturmak.
Bizimle bu hayali gerçekleştirmeye var mısınız? Anketimize Katılın Değişime Siz Yön Verin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder